Asiakastarina, Ilkka
Maaliskuussa 2019 Ilkka Herva vietti ystäviensä kanssa hiihtolomaviikkoa Kuusamossa kauniista talvipäivistä nauttien. Loma sai ikävän käänteen, kun eräänä päivänä Herva tunsi rinnassaan puristavaa kipua. Kipu ei ollut sietämätöntä, mutta olo oli tukala.
Hervan vaimo ymmärsi tilanteen vakavuuden ja soitti paikalle ambulanssin.
Vaimon ja ensihoitajien vahvalla kannustuksella Herva päätti lopulta lähteä mökiltä terveyskeskukseen tarkistamaan, mikä hankalan olon aiheuttaa. Tutkimukset Kuusamon terveyskeskuksessa kestivät tunteja ja lopputulos oli vakava: Ilkka Herva oli saanut sydäninfarktin vain 51-vuotiaana.
”Kun olo oli jo vähän helpottanut kipujen puolesta kolmen tunnin tutkimusten aikana, niin ehdin jo miettiä, että eiköhän tästä toeta ja jatketa vain hiihtolomaa. No, ei jatkettu hiihtolomaa, vaan jatkettiinkin matkaa ambulanssilla suoraan sairaalaan”, Herva muistelee.
Sairaalassa Hervalle tehtiin nopeasti pallolaajennus. Herva on kiitollinen saamastaan hoidosta ja hyvistä eväistä toipumiseen. Sydäninfarkti pysäytti miehen, mutta antoi myös motivaatiota elämäntapamuutokseen.
”Minä olen muotoillut asian niin, että sain pääsuunnittelijalta niin kovan tarjouksen, että siihenhän oli pakko tarttua. Se on ollut minun elämäntapamuutoksessani iso tekijä”, Herva naurahtaa.
Sydänkeskus auttoi elämäntapamuutoksessa
Kuukauden sairaslomalla oli aikaa miettiä, mitä kaikkea elämässä pitäisi muuttaa. Kun Herva kotoutettiin, hän ei jäänyt asian kanssa yksin, vaan marssi luottavaisena Oulun Sydänkeskukseen.
Sydänkeskuksessa työskenteli tuttu mies: Hervalle pallolaajennuksen tehnyt Timo Mäkikallio, jonka sydämellinen ja asiantunteva hoito oli tehnyt vaikutuksen jo aiemmin.
Mäkikallio antoi Sydänkeskuksessa Hervalle täsmälliset ohjeet uudenlaiseen elämään.
”Hyvä neuvo oli alussa, kun lääkäri sanoi, että aivan ensimmäisenä pitää oppia lukemaan: elämäntapamuutoksessa pitää opetella katsomaan ruokapurkin kyljestä, mitä ravintosisältöä on missäkin eväässä”, Herva sanoo.
”Ensimmäiset kuukaudet noudatin ohjeita hyvinkin tarkasti. Tärkeimpänä olen huomannut ruokarytmin muutoksen: säännöllinen ruokarytmi on nykyään olennainen osa arkea.”
Myös liikunnalla on nykyisin tärkeä paikkansa Hervan sydämessä. Tänä talvena hiihtokelit ovat suosineet ja matkaa on taittunut suksilla jo noin 2 000 kilometriä.
Tutkimuksiin kannattaa mennä ajoissa
Nyt Herva on 53-vuotias ja 2-vuotistarkastus Sydänkeskuksessa on juuri takana. Tutkimuksissa kartoitettiin sydämen terveys erilaisilla testeillä, kuten polkupyörää polkemalla ja sydämen ultraäänitutkimuksella.
”Kaksi vuotta on kulunut ja ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että eteenpäin mennään hyvissä voimissa. Sepelvaltimotaudista ei eroon pääse, mutta tällä hetkellä se ei häiritse elämää liikoja”, Herva sanoo.
Kokemuksen syvällä rintaäänellä Herva suosittelee ottamaan sydänterveyden vakavasti: ei kannata odotella tutkimuksiin menemistä sydäninfarktiin asti. Vaikka Hervalla kävi hyvin, ennakoiva sydänterveys olisi säästänyt paljolta.
Itseään pitäisi muistaa huoltaa aivan kuten huoltaa esimerkiksi autoaankin.
”Sydänkeskuksella on saatavilla matalan kynnyksen palvelut. Jos on meikäläisen ikäinen ukko ja on yhtään sukurasitetta, niin tänne kannattaa tulla herkästi pyörää polkemaan. Julkiset palvelut ovat laadukkaat ja hyvät, mutta ei sinne lämpimikseen marssita testeihin”, Herva sanoo.
”Luottamus on minusta tärkeintä hoidon aikana. Minulla on luotto Sydänkeskukseen ja uskallan suositella sitä myös muille. Täällä on vino pino kardiologeja ja asiantuntevaa porukkaa antamassa hyvää hoitoa. Sydänkeskuksella on niin sanotusti pumppu kunnossa.”
Lue Sydämen kuntokartoituksesta ja sen tarpeellisuudesta sinulle tästä.