Verenpaineen vuorokausiseuranta

Verenpaineen vuorokausirekisteröinnissä saadaan 24 tuntia kattava kuva verenpaineesta.

Käsivarteesi kiinnitetään verenpainemansetti. Pieni vyötärölle kiinnitettävä rekisteröintilaite huolehtii verenpaineen mittauksesta ja tiedon taltioinnista – myös nukkuessasi. Tiedoista saadaan monipuolinen kuva verenpaineen käyttäytymisestä eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa tilanteissa.

Varaa aika:
Varaa aika verenpaineen vuorokausiseurantaan puhelimitse

 

Kohonnut verenpaine rasittaa valtimoita ja sydäntä

Verenpaine ei yleensä tunnu miltään, ellei verenpaine ole kohonnut poikkeuksellisen korkealle. Verenpainetta mitataankin usein joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolla tai seurataan kotona omalla verenpainemittarilla.

Pitkittyneenä kohonnut verenpaine rasittaa valtimoita ja sydäntä. Se voi johtaa valtimotautiin, mikä on merkittävä riskitekijä sydäninfarktissa tai aivohalvauksessa.

Verenpaineen vuorokausiseuranta antaa lyhyessä ajassa luotettavan käsityksen verenpainetasostasi ilman ns. valkotakkisyndroomaa eli jännityksen aiheuttamia normaalista poikkeavia lukemia.

Kardiologi tutkii vastaanotolla laitteen tallentamat mittaukset ja keskustelee kanssasi tutkimuksen tuloksista ja mahdollisesti hoitosuunnitelmasta.

Lue lisää:
Näin mittaat verenpaineesi oikein

 

Miten verenpaineen vuorokausiseuranta tehdään

Verenpaineen vuorokausiseurannassa sinulla on vuorokauden ajan mukana vyölaukussa kannettava rekisteröintilaite, joka mittaa paineita tasaisin väliajoin. Verenpainemittarin mansetti puristaa olkavarresta yleensä päiväsaikaan 30 minuutin välein ja yöaikaan tunnin välein. Mittaushetket räätälöidään vuorokausirytmin mukaan.

Mittauskäsivarreksi otetaan yleensä ei-hallitseva käsi. Olkavarren ympäri asennetaan mansetti, joka yhdistetään johdolla rekisteröintilaitteeseen. Laite ei sovi rasituksen aikaisen verenpaineen mittaukseen; mittaushetkellä käsivarren tulee olla rentona ja suorana. Mittalaitetta kannetaan mukana vyölaukussa, jossa siitä on mahdollisimman vähän haittaa.

Sähkölaite on herkkä vaurioitumaan, joten sitä ei saa tiputtaa, kastella tai muuten väärinkäyttää.

 

Milloin verenpainetta mittaaviin tutkimuksiin

Syitä verenpaineen vuosikausiseurantaa voivat olla mm. seuraavat:

  • optimaalisen verenpainelääkityksen löytäminen
  • verenpainelääkityksen tehon tarkastaminen epästabiilissa verenpainetaudissa
  • asennonmuutoksiin liittyvä huimaus ja heikotus
  • yöllinen verenpaineen nousu
  • verenpainetaudin syyt iäkkäillä ihmisillä
  • raskauden ajan verenpainetauti
  • valkotakkisyndrooma, kun epäillään verenpaineen nousevan vain lääkärin tai hoitajan läsnäollessa

Lue lisää verenpainetaudista.