Angiografia eli sepelvaltimoiden varjoainekuvaus

Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus on mahdollinen Sydänkeskuksen Helsingin toimipisteellä. 

Sinulle on varattu aika sepelvaltimoiden varjoainekuvausta / pallolaajennusta varten. Tutkimuksella selvitetään sepelvaltimoiden ja/tai sydänläppien tila. Pallolaajennus tehdään aina etukäteen sovitusti. Joissakin poikkeustapauksissa, jos sinulla on tarvittavat lääkkeet käytössä ja mahdollisuus kotiutua toimenpiteen jälkeen (tämä arvioidaan yhdessä lääkärin kanssa), voidaan pallolaajennus tehdä kuvauksen yhteydessä.

Tutkimuksessa käytetään röntgenläpivalaisua ja varjoainetta. Mikäli olet yliherkkä jodille, epäilet olevasi raskaana tai sairastut ennen toimenpiteeseen tuloa, ota yhteyttä Sydänkeskus Helsinkiin puh. 09 37479700.

Näin valmistaudut tutkimukseen:

 • Kutsukirjeessä oleva aika on tuloaikasi sairaalaan. Aamulla saat syödä aamupalan. Jätä korut ja muut arvoesineet kotiin.
 • Käy suihkussa toimenpidettä edeltävänä iltana tai toimenpideaamuna.
 • Ota mukaan ajantasalla oleva lääkekortti tai reseptit sekä käytössäsi olevat erityislääkkeet (silmätipat, astmalääkkeet, insuliinit).
 • Suosittelemme laittamaan väljät ja helpostipuettavat vaatteet päälle. Toimenpiteessä saat olla omilla housuillasi.

Lääkkeet

 • Älä ota tutkimusaamuna diabeteksen hoitoon määrättyjä lääkkeitä (Diformin, Metform, Glugophage, Amaryl).  Iltainsuliinin saat pistää normaalisti.
 • Älä ota tutkimusaamuna nesteenpoistolääkettä (Furesis, Diurex)
 • INR-koe tulee tarkistaa noin viikkoa ennen toimenpidettä oman terveysaseman kautta. INR tulee olla hoitoalueella 2-3 toimenpidepäivänä. Mikäli INR on yli hoitoalueen ole yhteydessä Sydänkeskus Helsinkiin. Toimenpidepäivän aamuna sinulta otetaan Sydänkeskuksessa INR-verikoe.
 • Mikäli sinulla on käytössä Pradaxa, Xarelton, Eliquis tai Lixiana -lääkitys, jätä lääke ottamatta tutkimuspäivän aamuna.
 • Primaspan 100 mg, Aspirin Cardio, Disperin 100 mg: ota lääkkeet aamulla ennen toimenpiteeseen tuloa.
 • Plavix, Clopidogrel, Efient ja Brilique otetaan normaalisti.
 • Muut aamulääkkeet voit ottaa normaalisti.

Toimenpiteen kulku

Hoitaja valmistelee sinut toimenpidettä varten. Tutkimus tehdään paikallispuudutuksessa ensisijaisesti oikeasta rannevaltimosta. Muita paikkoja ovat vasen rannevaltimo ja reisivaltimot nivusissa. Ranteeseen tai nivuseen asetetaan sisäänviejä, jonka kautta sepelvaltimoiden suulle viedään ohut muovikatetri. Katetrin kautta sepelvaltimoihin ruiskutetaan varjoainetta samanaikaisesti röntgenkuvia ottaen. Tutkimus kestää noin 30-60 minuuttia. Lääkäri kertoo sinulle toimenpiteen jälkeen tutkimustulokset ja jatkohoitosuunnitelman.

Pallolaajennus

Pallolaajennus toimenpiteenä muistuttaa sepelvaltimoiden varjoainekuvausta. Ahtautuneeseen sepelvaltimoon viedään ohut katetri, jonka päässä olevalla pallolla laajennetaan ahtautumaa. Laajennettuun kohtaan asennetaan usein tukiverkko (ns. stentti). Toimenpiteen kesto vaihtelee ahtautumien määrästä ja ominaisuuksista riippuen. Kiputuntemukset ovat mahdollisia, mihin on tarvittaessa mahdollisuus saada kipulääkettä.

Toimenpiteen jälkeen

Pistokohdan vuoto tyrehdytetään tutkimustavasta riippuen, joko asettamalla puristusside ranteen ympärille, painamalla pistokohta käsin kiinni tai erityisellä valtimon pistokohtaan (nivunen) asennettavalla paikka-aineella.

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 1,5–3 tuntia.

Kotiutus

Toimenpiteen jälkeen autolla ajo on kielletty yhden vuorokauden ajan. Kotiuduttuasi vältä raskaita ruumiillisia ponnistuksia, saunomista tai uimista kahden vuorokauden ajan.

Jos pistokohtaan ilmenee jotain erityistä, ota yhteyttä Sydänkeskus Helsinkiin ma-to klo 8–14 välisenä aikana ja muina aikoina omaan terveysasemaan.

Mikäli sinulla on kysyttävää kutsua koskien tai sairastut ennen toimenpiteeseen tuloa, ota yhteyttä Helsingin Sydänkeskukseen p. 09 37479700.     

Yhteistyöhotellimme ovat Hotelli Clarion Jätkäsaaressa ja Hiisi Home yläkerrassamme. Mainitse huonetta varatessasi Hotelli Clarionissa, että olet tulossa Sydänkeskukseen tutkimuksiin. Hiisi Home varatessasi käytä koodia SYDA0604, joko netissä tai soittaessasi.