ABI-mittaus eli nilkka-olkavarsipainesuhteen mittaus

Nilkka-olkavarsipainesuhteen mittauksen eli ABI-mittauksen tarkoituksena on selvittää alaraajojen valtimoverenkierron tilaa ja sen mahdollisia häiriöitä. Alaraajoja tukkivassa valtimotaudissa jalkoihin johtavat valtimot ahtautuvat ja tukkeutuvat, minkä seurauksena verenkierto heikentyy. Tutkimusten mukaan alaraajojen valtimotauti tunnetaan sepelvaltimo- ja aivovaltimotautia huonommin, vaikka se on yhtälailla saman sairauden eli ateroskleroosin ilmentymä.

Alaraajojen valtimotaudin riskitekijöitä ovat tupakointi, diabetes, ikääntyminen, korkea kolesteroli, verenpainetauti ja munuaisten vajaatoiminta.

Tauti voi olla etenkin vähän liikkuvilla oireeton tai sen oireisiin ei osata kiinnittää huomiota, mikä viivyttää diagnoosia. Pahimmillaan tauti etenee jalkaa uhkaavaksi iskemiaksi eli hapenpuutteeksi, joka voi joissain tapauksissa johtaa jopa henkeä uhkaaviin komplikaatioihin.

Voit varata ABI-mittauksen kardiologin vastaanottokäynnin yhteyteen, jolloin voit käydä tulokset heti läpi kardiologin kanssa. Voit myös varata ajan pelkkään ABI-mittaukseen, jolloin saat mittaustuloksesta raportin mukaan itsellesi.

ABI-mittauksia tehdään Helsingissä ja Oulussa. Ajanvaraukset puhelimitse.

 

Milloin ABI-mittaukseen

ABI-mittaus kannattaa tehdä, jos

  • sinulla on alaraajojen tukkivaan valtimotautiin viittavia oireita (mm. katkokävely, lepokipu, huonosti parantuvat haavat)
  • sairastat diabetesta
  • tupakoit ja olet yli 50-vuotias
  • sinulla on krooninen munuaisten vajaatoiminta

 

Miten valmistautua ABI-tutkimukseen?

Kahvia, teetä, kolajuomia ja muita kofeiinipitoisia juomia sekä tupakointia olisi hyvä välttää neljä tuntia ennen koetta.

Voit ruokailla tutkimuspäivänä normaalisti, mutta älä aterioi juuri ennen tutkimusta.

Vältä alkoholin käyttöä 2 vuorokautta ennen tutkimusta.

Pukeudu löysiin vaatteisiin, joista saat nostettua lahkeet sekä hihat ylös.

Noudata lääkärin mahdollisesti sinulle antamia ohjeita lääkkeiden jatkamisesta tai tauosta.

 

Miten tutkimus etenee?

Tutkimus kestää noin 15 minuuttia.

Ennen mittauksen tekoa on hyvä maata aloillaan vähintään 5 minuuttia.

Molempiin olkavarsiin ja nilkkoihin kiinnitetään verenpainemansetit. Tutkimus on mahdollista tehdä myös kolmesta raajasta.

Kaikista raajoista mitataan verenpaine, joista saadaan laskettua nilkka-olkavarsipaine.

Tutkimuksen aikana makaat paikoillasi tutkimussängyllä. Mittaus kestää noin minuutin.