Verenpainetauti

On yleistä, että verenpaine kohoaa keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Kohonneen verenpaineen syynä voivat olla perinnöllisten taipumusten lisäksi elintavat tai jokin muu sairaus. Usein verenpainetauti kehittyy hiljalleen ja huomaamatta, sillä kohonnutta verenpainetta ei yleensä tunne, vaan se on lähes aina oireeton. Kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sydän- ja verensuonitautien vaaratekijöistä, joten sen hoito on tärkeää.

Mistä tiedän, että verenpaineeni on koholla?

Oman verenpainetasonsa saa selville ainoastaan mittaamalla, sillä useimmiten korkea verenpaine ei tunnu miltään. On luonnollista, että verenpaine vaihtelee vuorokauden aikana esimerkiksi fyysisestä ja psyykkisestä rasituksesta riippuen. Jos verenpaine huomataan kohonneeksi lääkärin tai hoitajan vastaanotolla, verenpainetason selvittämiseksi mittauksia jatketaan kotona viikon ajan ja mittauksista lasketaan keskiarvo. Käypä hoito -suositusten mukaan verenpaine on normaali silloin, kun se on alle 130/85 mmHg. Verenpaine luokitellaan kohonneeksi silloin, kun se on hoitajan tai lääkärin tekemissä mittauksissa toistuvasti 140/90 mmHg tai enemmän tai kotimittauksissa 135/85 mmHg tai enemmän. Ihanteellisella (120/80 mmHg tai alle) tasolla verenpaine on vain noin joka viidennellä suomalaisella. Verenpainemittauksia on hyvä tehdä kotona, sillä usein vastaanotolla tehdyt mittaukset ovat tavallista tasoa korkeampia. Täältä voit ladata ja tulostaa käyttöösi taulukon, jonka voit ottaa mukaan lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.

Mitä kohonneesta verenpaineesta seuraa ja miksi sen hoitaminen on tärkeää?

Verenpaineen ollessa koholla, sydän joutuu tekemään enemmän töitä pumpatakseen verta painetta vastaan. Tämä rasittaa sydämen lisäksi myös valtimoita lisäten huomattavasti riskiä sairastua sydän- tai aivoverenkiertosairauksiin. Hoitamalla verenpainetautia, voidaan mm. aivoverenkiertohäiriön riskiä vähentää huomattavasti.

Sydänterveellisillä elämäntavoilla voidaan niin ehkäistä kuin hoitaakin korkeaa verenpainetta. Pienilläkin muutoksilla voidaan saada suotuisia vaikutuksia aikaan. Kun kohonnut verenpaine todetaan, sitä kokeillaan ensin hoitaa terveellisillä elintavoilla. Ellei elintapamuutoksista ole riittävää apua verenpaineeseen, otetaan lääkehoito niiden tueksi. Jos verenpaine on huomattavasti kohonnut, lääkehoito aloitetaan välittömästi. 

Kohonneen verenpaineen itsehoito on tärkeää ja se tukee myös lääkehoitoa

  • Suolan vähentäminen laskee verenpainetta. Suolan saantisuositus enintään 5 g vuorokaudessa ylittyy varsin helposti, sillä päivän aikana syötyä suolan määrää on usein hankala hahmottaa, varsinkin kun moni elintarvike sisältää ns. piilosuolaa. Suolan vähentäminen kannattaa aloittaa vähentämällä suolan käyttöä ruuanlaitossa sekä valitsemalla kaupasta Sydänmerkki-tuotteita ja leivästä vähäsuolaisempi vaihtoehto.
  • Monipuolisella ruokavaliolla on suotuisia vaikutuksia verenpaineeseen. Paljon vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja, täysjyvävalmisteita, rasvattomia maitovalmisteita sekä pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio alentaa verenpainetta.
  • Kuidun lisääminen alentaa verenpaineen lisäksi myös kolesterolia ja tasapainottaa verensokeria.
  • Painonhallinta. Yli 15 kiloa ylipainoisten keskuudessa kohonnut verenpaine on kolme kertaa yleisempää, kuin normaalipainoisten keskuudessa.
  • Tupakoimattomuus. Tupakointi nostaa verenpainetta 5-10 mmHg ja on merkittävä riskitekijä sydän- ja verisuonisairauksille.
  • Alkoholinkäytön vähentäminen laskee verenpainetta, erityisen tärkeää alkoholinkäytön vähentäminen on runsaasti alkoholia käyttävillä.
  • Liikkuminen. Jo esimerkiksi puolen tunnin reipas liikkuminen viitenä päivänä viikossa vaikuttaa verenpaineeseen suotuisasti. Säännöllisen liikunnan aikaansaamat vaikutukset verenpaineeseen voidaan huomata jo muutamassa viikossa.
  • Stressi nostaa kortisolitasoa, joka puolestaan nostaa verenpainetta. Pitkään jatkuneena stressi lisää riskiä sairastua mm. sydäninfarktiin. On tärkeää miettiä, mihin stressitekijöihin voi vaikuttaa ja lisätä niitä tekijöitä, jotka vähentävät stressiä.
  • Lakritsi ja salmiakki nostavat verenpainetta, joten on perusteltua jättää niiden käyttö kokonaan, jos verenpaine on koholla.

On hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla – valitse ensin yksi tekijä, jota lähdet muuttamaan.

Miten verenpainetautia tutkitaan?

Yleensä verenpaineen huomataan olevan koholla joko kotimittausten perusteella tai lääkärin vastaanotolla tehdyn verenpainemittauksen perusteella. Jos huomaat verenpainearvojesi olevan koholla, mittaustulokset on hyvä kerätä taulukkoon, josta voidaan laskea verenpaineesi keskimääräinen taso. Verenpainemittauksia onkin hyvä tehdä kotona, sillä vastaanotolla tehtävät mittaukset voivat näyttää tavallista korkeampia arvoja. Nämä asiat kannattaa huomioida verenpaineen kotimittauksissa. Verenpaineesta saadaan luotettava kuva myös verenpaineen vuorokausiseurannalla. Tutkimuksen avulla voidaan helposti selvittää verenpaineen käyttäytyminen arjessa vuorokauden eri aikoina, kuten yöllä nukkuessa. Siitä on hyötyä myös esimerkiksi aloitetun lääkityksen tehon arvioimisessa.

Jos verenpaine on lääkärin vastaanotolla todettu kohonneeksi, tehdään perustutkimuksia ja kartoitetaan valtimosairauksien vaaratekijät. Selvitetään myös, voiko kohonneen verenpaineen taustalla olla jokin sairaus. Tarvittaessa tehdään laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia. Kohonnutta verenpainetta lähdetään hoitamaan aina elintapamuutoksilla, mutta niiden tueksi voidaan tarvita myös lääkehoitoa.