Sydämen rytmihäiriöiden rekisteröinnit

Sydämen rytmihäiriöt eli sydämen rytmin poikkeavuudet ovat yleisiä. Rytmihäiriöissä sydämen rytmi muuttuu normaalista: kiihtyy tai hidastuu epätarkoituksenmukaisesti tai muuttuu epätasaiseksi. Rytmihäiriöt voivat olla oireettomia tai ne voivat aiheuttaa hyvinkin erilaisia oireita. Tyypillisiä rytmihäiriöiden oireita ovat eri tuntemukset sydämen lyönneissä, pyörtymisen tunne tai hetken tajuttomuus. Yleisimpiä rytmihäiriöitä ovat esimerkiksi erilaiset lisälyönnit.

Yleisin krooninen rytmihäiriö on eteisvärinä eli flimmeri, jonka todennäköisyys kasvaa ikääntymisen myötä. Hoitamattomana eteisvärinä voi aiheuttaa aivoinfarktin, mutta varhaisella tunnistamisella ja hyvällä hoidolla aivoinfarktin riskiä voidaan huomattavasti vähentää. Lue lisää eteisvärinästä blogistamme: Opi rytmisi- tunnista eteisvärinä.

 

Miten rytmihäiriöitä tutkitaan?

Eri rytmihäiriöt aiheuttavat hyvin erilaisia oireita, joiden selvittämiseksi voidaan tehdä useita erilaisia tutkimuksia.

Perustutkimus on sydänfilmi eli 12- kanavainen EKG. Mutta jos rytmihäiriö on kohtauksellinen, eikä satu sydänfilmiin, rytmihäiriön tyyppi jää epäselväksi. Silloin enemmän tietoa voivat antaa 1–7 vuorokauden mittaiset Holter-nauhoitukset sekä tapahtuma-EKG eli oire-EKG-rekisteröinnit. Laitteet tallentavat sydämen sähköistä toimintaa vuorokaudesta jopa useiden viikkojen mittaisiin rekisteröinteihin saakka.

Kardiologi saa rekisteröinnistä tietoa sydämen sähköisestä toiminnasta, rytmihäiriöistä ja niiden luonteesta sekä rekisteröinnin aikana mahdollisesti ilmenneistä oireista.

Lue lisää rytmihäiriöistä täältä.

 

Varaa aika rytmihäiriöselvittelyihin:
Voit varata ajan rytmihäiriörekisteröintiin puhelimitse

 

Holter

Holter-laitteen kaapelit kiinnitetään iholle liimattaviin elektroditarroihin. Laite on kooltaan pieni ja se kiinnitetään yhteen elektroditarraan, joten se kulkee huomaamattomammin mukana.

Tyypillisesti Holter-rekisteröinti kestää vuorokauden, mutta jopa viikon mittaiset nauhoitukset ovat mahdollisia. Tutkimuksen aikana kannattaa elää mahdollisimman normaalia elämää, jotta mahdolliset oireet tallentuvat laitteen muistiin sydänlääkärin nähtäväksi.

Koska elektroditarrat tarttuvat parhaiten puhtaalle iholle, suosittelemme huolellista peseytymistä ennen laitteen asennusta. Rekisteröinnin ajan pidät päiväkirjaa oireista ja aktiviteeteista.

Tapahtuma-EKG

Tapahtuma- eli oire-EKG:llä haetaan selvitystä harvakseltaan esiintyviin rytmihäiriöoireisiin. Yleensä 2–3 viikon ajan mukana pidettävällä laitteella voit tallentaa EKG:tä oireen ilmaantuessa. EKG-rekisteröintejä voi tallentaa laitteeseen jopa useita satoja.

Vastaanotolla lääkäri tulkitsee tallenteet ja keskustelee kanssasi mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Tutustu PulseOn-laitteeseen tästä videosta.

Katso ohjausvideo Zenicor EKG-laitteesta.

Ihon alle asetettavat rytmivalvurit

Joskus sydämen rytmihäiriöt tulevat ja menevät niin nopeasti tai ilmenevät niin harvoin, ettei niitä ehditä tallentaa sydänfilmille tai tapahtuma-EKG -laitteelle. Tuolloin rytmivalvuri voi olla tarkoituksenmukaisempi laite oireiden aiheuttajan selvittämiseksi. Yleisimmin rytmivalvuria käytetään toistuvien sydänperäisten tajunnanmenetyskohtausten selvittelyssä.

Rytmivalvuri on ihon alle asetettava pieni laite, joka seuraa ja tallentaa sydämen EKG-käyrää vuorokauden ympäri jopa kahden vuoden ajan. Etäseurantalaitteen kautta laite lähettää tallenteita hoitohenkilöstön nähtäville.

Lisätietoa saat Helsingin toimipisteestämme, jossa rytmivalvureita asennetaan.