Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus eli angiografia

Sepelvaltimotaudissa sydämen pinnalla kulkeviin sepelvaltimoihin alkaa kehittyä rasvapesäkkeitä ajan myötä ahtauttaen suonta niin, ettei veri pääse virtaamaan normaalisti sydänlihakseen. Veren virtauksen vaikeuduttua sydän alkaa kärsiä hapenpuutteesta kuormittavissa tilanteissa, kuten rasituksessa. Sydämen hapenpuute saa aikaan sepelvaltimotaudin oireet. Ahtaumakohta voi myös tukkeutua äkillisesti, jolloin seurauksena on akuutti, henkeä uhkaava kohtaus eli sydäninfarkti – silloin hoitoon tulee hakeutua nopeasti. Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, joka on hyvällä ennaltaehkäisevällä hoidolla mahdollista saada pysymään hyvässä hoitotasapainossa ja sen etenemistä on mahdollista hidastaa lääkityksen avulla.

Sepelvaltimoiden varjoainekuvauksella voidaan tarkasti selvittää sydämen pinnalla kulkevien ja sydänlihakselle verta vievien sepelvaltimoiden rakenne ja mahdolliset ahtaumat. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ranne- tai nivusvaltimosta tutkittavan ollessa hereillä. Valtimoon viedään ohut katetri, jonka avulla sepelvaltimoiden suuaukolle ruiskutetaan jodipitoista varjoainetta. Samanaikaisesti varjoaineen täyttämät sepelvaltimot kuvataan useista eri suunnista röntgensäteitä käyttäen.

Sepelvaltimoiden varjoainekuvauksia tehdään lähinnä potilaille, joilla epäillään merkittävää ahtaumaa sepelvaltimoissa. Varjoainekuvauksen avulla arvioidaan, hyötyykö potilas pallolaajennuksesta tai mahdollisesti ohitusleikkauksesta. Usein pallolaajennus voidaan tehdä kuvauksen yhteydessä. Lääkäri keskustelee asiasta aina sinun kanssasi ennen toimenpiteen jatkamista.

Miten hakeudun tutkimukseen?

Sydänkeskuksen Helsingin toimipisteessä tehdään varjoainekuvauksia ja pallolaajennuksia. Kardiologin vastaanotolla sydäntauteihin erikoistunut lääkäri arvioi tutkimustarpeen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen eteenpäin jatkotutkimuksiin. Sydänkeskuksessa tehtävät varjoainekuvaukset ovat kiireettömiä ja ennalta sovittuja. 

Valinnanvapaus erikoissairaanhoidossa mahdollistaa tutkimuksen tekemisen haluamassasi julkisessa sairaalassa, jossa tutkimuksia tai toimenpiteitä tehdään. Päätät lääkärin kanssa siitä, minne lähete osoitetaan. Asiakkaamme voivat asioida Sydänkeskus Helsingissä yksityisasiakkaina tai esimerkiksi vakuutusyhtiön maksusitoumuksella tai  julkisen terveydenhuollon kautta esim. HUS:in palvelusetelillä. 

Lisätietoa Sydänkeskus Helsingin palvelunumerosta 09 3747 9700.