TT-rekka sydänten asialla

Olet saattanutkin jo nähdä Sydänkeskuksen tien päällä tai parkkeerattuna Ouluun tai Rovaniemelle, sillä TT-rekka on kuvannut nyt noin reilun vuoden ajan pohjois-suomalaisten sydämiä. Mutta oletko kuullut TT-rekan tarinaa?

Kaikki lähti noin 2,5 vuotta sitten ideasta, jota Sydänkeskuksen toimitusjohtaja Piira lähti määrätietoisesti edistämään. Tarkoituksena oli tuoda TT-kuvantaminen lähemmäksi asiakkaita ja mahdollistaa aiempaa nopeampi hoitoonpääsy. Ajatus TT-kuvantamislaitteen siirtämisestä rekkaan saattoi monen mielestä kuulostaa jopa villiltä, mutta onhan Olli-Pekkaa ennenkin tituuleerattu visionääriksi, eikä suotta.

Noin puolen vuoden suunnittelun jälkeen tilaus rekasta laitettiin eteenpäin, jota seurasi puolentoista vuoden piinallinen odottelu. Sydänkeskuksessa jännitettiin rekan valmistumista koko henkilökunnan voimin, sillä oltiinhan ihan uuden äärellä. Toisinaan ihailtiin väliaikakuvia projektista ja pohdittiin porukalla, mistä löytyisi rekalle helpostisaavutettavin kuvauspaikka. Viimein, helmikuun loppupuolella 2022, Suomeen saapui kallisarvoinen kuljetus Hollannista. Olli-Pekka oli matkustanut Hollantiin saattamaan rekan matkaan.

Mitä siellä TT-rekassa oikein tapahtuu? Mikä tekee TT-rekasta erikoisen?

Sydänkeskuksen TT-rekka kätkee sisälleen TT-kuvantamislaitteen, jolla saadaan tarkkaa kuvaa sepelvaltimoiden ja sydämen kunnosta. Tietokonetomografialla kuvantaminen antaa huomattavan paljon tarkempaa tietoa verisuonista, sepelvaltimoista ja sydämen kunnosta kuin pitkään diagnosoinnissa käytetty kliininen rasituskoe. Myös ESC, European Society of Cardiology, suosittelee sepelvaltimotaudin diagnosoinnissa TT-kuvausta. TT-rekassa onnistuvat myös muutkin tutkimukset; esimerkiksi pään, vatsan, verisuonten ja vartalon TT-kuvantamiset ovat yleisimpiä rekassa tehtäviä tutkimuksia.

Tässä on yksi tietokonetomografia-laitteen tuottama 3D-kuva sydämestä ja sepelvaltimoista. Lisäksi radiologi ja kardiologi näkevät tuhansia leikkeitä sydämen anatomiasta sekä verisuonista. Niistä he erottavat muun muassa mahdolliset kalkkeumat ja ahtaumat sepelvaltimoissa.

Sydänkeskuksen TT-rekasta erityisen tekee se, että se on ainoa laatuaan koko Pohjois-Euroopassa. Lisäksi TT-rekan avulla tutkimukseen pääsy on helpottunut huomattavasti, sillä TT-rekka liikkuu ympäri Suomen, ja hoitoon pääsee tavallisesti kahden viikon sisällä siitä, kun asiakas on saanut lähetteen tutkimukseen. Kaiken lisäksi TT-tutkimus on vaivaton ja kivuton tutkimus – itseasiassa eniten aikaa menee valmisteluihin ja itse kuvantamiseen vain muutama minuutti. Tutkimuksen jälkeen voi jatkaa päiväänsä normaaliin tapaan.

Tällä hetkellä rekan voi nähdä säännöllisesti Oulun Joutsensillalla, Rovaniemellä Sydänkeskuksen toimipisteen kulmalla ja maaliskuusta alkaen myös Porissa kauppakeskus Puuvillan pihalla. Rekan on mahdollista tarvittaessa hurauttaa myös yhteistyöorganisaatioidemme pihaan. Kätevää, eikö?

Kurkataanpas sisään TT-rekkaan – ketä siellä työskentelee?

Sydänkeskuksen röntgenhoitaja Tiina Väisänen kulkee rekan mukana ympäri Suomen. Hänellä on lähestulkoon 20 vuoden kokemus röntgenhoitajan työstä, mutta työskenteleminen TT-rekassa kuitenkin poikkeaa totutusta. ”Työssäni parasta on ehdottomasti se, että tällaisessa ympäristössä mahdollistuu asiakkaan kohtaaminen tutkimuksen alusta loppuun saakka. Pidän myös siitä, että työ on itsenäistä ja työympäristö on rauhallinen.”

Varmasti myös asiakkaan näkökulmasta on mukava tulla tutkimukseen, jossa ympäristö ja hoitajat pysyvät samana koko tutkimuksen keston ajan. Ja jos tutkimus alkaa etukäteen jännittämään, Tiina vastaa mielellään kysymyksiin puhelimitse. On rauhoittavaa tietää, että sama ihminen sieltä puhelimen päästä on vastaanottamassa TT-rekassa myös tutkimuspäivänä.

Kuvauspäivinä kauempana kotoa Tiina tykkää työn vastapainoksi käydä ulkoilemassa työvuorojen välissä.  ”Mikäs sen mukavampaa, kuin nauttia esimerkiksi Lapin maisemista patikoiden tai pyöräillen”, Tiina hymyilee.

Kun Sydänkeskuksen TT-rekka on parkkeerannut Ouluun, Kaija Kammonen hurauttaa paikalle Tiinan työpariksi. Myös Kaija omaa vankan osaamisen kuvantamisen saralta, sillä hän on työskennellyt röntgenhoitajana jo yli 15 vuotta. Kaijan mielestä kivointa  TT-rekassa työskentelyssä on mukavat asiakkaat ja Sydänkeskuksen tiimi.

Tiina ja Kaija eräänä syyskuisena kuvauspäivänä.

Sydänkeskuksen TT-rekan tiimiin kuuluu myös sairaanhoitaja Kaisa Tukiainen, joka työskentelee Rovaniemellä kuvatessa Tiinan työparina. Kaisaan olet saattanutkin törmätä Rovaniemen toimipisteellä käydessäsi, sillä hän on siellä toisinaan Paulan työparina tai sijaisena. Kaisa ja Tiina ovat kyllä tehokaksikko – me työkaverit saamme ihailla heidän lähettämiään kuvia milloin mistäkin tunturin huipulta.

Tiinan ja Kaisan terveiset Ukko-Luoston huipulta.