”Näinkö nopeaa se oli” – Kaikki mitä on hyvä tietää TT-kuvauksesta

– Missään nimessä ei tarvitse jännittää. Moni on tutkimuksen jälkeen yllättänyt ja ihmettelee, että tässäkö se oli, Tiina Väisänen sanoo.

Puheena on TT- eli CT-kuvantaminen. Huipputarkka tutkimus tunnetaan myös nimellä tietokonetomografia. Kuvantaminen on erittäin tarpeellinen silloin, kun halutaan saada tarkkaa tietoa sydämen kunnosta ja tutkia sepelvaltimotaudin mahdollisuutta.

Lue lisää:
Huolettaako sepelvaltimotauti – toimi näin

Hyvä aloittaa huokaisusta

Tiina Väisäseltä on hyvä kysyä TT-kuvantamiseen liittyvistä käytännön asioista. Hän on työskennellyt röntgenhoitajana jo lähes 20 vuotta. Vuosien aikana on karttunut mittavasti kokemusta nimenomaan TT-kuvantamisesta.

– TT-kuvaus on paitsi nopea myös kivuton tutkimus. Se ei myöskään vaadi minkäänlaisia jatkotoimenpiteitä. Vettä on hyvä juoda hieman normaalia enemmän. Näin varjoaine poistuu elimistöstä. Muutoin voi jatkaa normaalisti päiväänsä, Tiina sanoo.

Tiina käy johdonmukaisesti läpi tutkimuksen kulkua. Kuinka ensin huokaistaan ja tasataan sydämen sykettä. Tarvittaessa asiakkaalle annetaan sykettä rauhoittavaa lääkettä. Asiakkaan rintakehälle kiinnitetään EKG- elektrodit. Yhdessä käydään läpi hengitysharjoitteita. Niitä voi hyödyntää myöhemmin vaikkapa arjessa kiireen keskellä.

– Optimaalinen syke TT-kuvauksen kannalta on noin 60. Luontaisesti se saa olla allekin, Tiina jatkaa.

Varaa aika:
Varaa aika Sydänkeskuksen sydänlääkärin vastaanotolle

”Loistanko nyt pimeässä”

Ennen TT-kuvausta kyynärtaipeeseen kiinnitetään vielä kanyyli. Sitä kautta laitetaan suoneen jodipitoista varjoaineitta, joka parantaa verisuonten sekä kudosten näkyvyyttä.

– Joskus on joku puolileikillään kysynyt, saako varjoaine loistamaan pimeässä. Ei saa, Tiina sanoo ja helähtää nauramaan.

Sen sijaan varjoaineen laitto voi tuntua lämpimänä aaltona vartalossa. Suuhun saattaa myös tulla metallinen maku. Ilmiöissä ei ole mitään poikkeuksellista eikä syytä huoleen.

– Jos on tiedossa jodiallergia, lääkäri määrää siihen estolääkityksen. Kuvata voidaan tarvittaessa myös ilman varjoainetta.

Ennen kuvausta suihkautetaan suuhun vielä nitrosuihke, joka laajentaa sepelvaltimoita.

Tutkimuksen tulokset käydään läpi yhdessä oman kardiologin kanssa.