Liike on lääke monella tapaa

Tällä viikolla vietetään Sydänviikkoa teemalla ”Liikkuen hyvää sydämelle”. Sydänviikko on Sydänliiton yhdistysten tärkein vuosittainen tapahtumaviikko, jota on vietetty jo vuodesta 1990 lähtien. Sydänliiton ja paikallisyhdistysten Sydänviikon tapahtumat löydät täältä.

Sydänkeskus osallistui eilen Oulun Sydänyhdistyksen järjestämille Sydänmessuille. Siellä luentoa oli pitämässä tutkija ja asiantuntija Miia Länsitie ODL Liikuntaklinikalta Sydänviikon teemaan liittyvällä aiheella ”Liike on lääke”. Länsitien tuoreen väitöstutkimuksen mukaan runsas fyysinen aktiivisuus ja vähäinen paikallaan vietetty aika tehostavat iäkkäiden sokeriaineenvaihduntaa sekä alentavat sydän- ja verisuonisairauksien sekä kuoleman riskiä. Vähän liikkuville kannustava uutinen on tutkimuksessa tehty havainto, jonka mukaan iäkkäät voivat saavuttaa merkittäviä terveyshyötyjä jo kevyellä liikkumisella.

Jos liikunta on tuntunut aina pakkopullalta, aihetta kannattaa tarkastella uudesta näkövinkkelistä: ihan kaikki liikkuminen on hyväksi. Usein sitä asettaa itselleen turhan korkean kynnyksen liikkumisen lisäämiselle, vaikka yksinkertaisimmillaan kyse on loppujen lopuksi hyvinkin helpoista valinnoista; arkiliikunnan lisäämisestä vaikka jäämällä linja-autosta pysäkkiä aiemmin pois tai valitsemalla portaat hissin sijaan, työmatkapyöräilystä, istumatyön tauottamisesta. Kun sisäistää ajatuksen, että jokainen ylösnousu ja otettu askel on eteenpäin, kynnys madaltuu kuin huomaamatta. Ikääntyessä liikkumisen merkitys korostuu, mutta myös työikäisten olisi hyvä ennakoiden kiinnittää huomiota omaan liikkumiseensa – varsinkin, jos oma työpäivä koostuu pääasiassa näyttöpäätteen edessä työskentelystä. 

Kaikilla on varmastikin tiedossa, miten säännöllinen liikunta virkistää mieltä, auttaa painonhallinnassa ja kehittää lihasvoimaa. Mutta mitä hyötyä liikunnasta on sydämelle?

Tiesitkö, että säännöllinen liikunta..

  • parantaa sydämen pumppaustehoa ja rasituksen sietokykyä
  • lisää veren hyvää HDL-kolesterolipitoisuutta ja vähentää puolestaan pahaa LDL-kolesterolipitoisuutta
  • vähentää veren triglyseridipitoisuutta
  • kehittää sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa
  • alentaa lepoverenpainetta

Liikunta parantaa elämänlaatua monin eri tavoin – ja kuin kirsikkana kakun päällä, se lisää arjessa jaksamista.

Kun tuota ylläolevaa luetteloa tarkastelee ajatuksen kanssa, voi todeta, että liike on todellakin lääke. ♥