Kardiologin puheenvuoro

Kardiologimme Hanna Tormilaisen kirjoitus liikunnan ja etenkin hiihdon vaikutuksista sydänterveyteen.

Liikunnalla on tutkitusti paljon hyviä vaikutuksia sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen. Liikunta voi myös ehkäistä sairauksia ja mikä parasta se saa sinut voimaan paremmin jo heti kun olet sen aloittanut! Jos liikut riittävästi, voit saada myös lisää terveitä elinvuosia. Kohtuutehoinen liikunta myös hoitaa ja kuntouttaa sydäntäsi.

Kestävyysliikunnan, kuten hiihdon, vaikutukset sydämeen ilmenevät sydämen iskutilavuuden suurenemisena. Lihakset saavat paremmin happea, niiden energiantuotanto paranee ja näin suorituskykysi kohenee. Pian liikunnan rasittavuuden tunne vähenee ja alat nauttia liikunnan tuomasta hyvästä olosta. Sydänterveytesi lisäksi parannat sokeritasapainoasi, liikunta laskee verensokeriasi ja lisää herkkyyttäsi elimistön insuliinin vaikutuksille. Lisäksi liikunta laskee verenpainettasi, mutta pysyviin muutoksiin tarvitaan säännöllistä kohtuukuormitteista liikuntaa. Säännöllinen kestävyysliikunta voi suurentaa veren hyvää kolesterolipitoisuutta ja pienentää huonoa eli LDL-kolesterolitasoa. Näiden terveysvaikutusten lisäksi ehkä merkittävin on liikunnan vaikutus mielen hyvinvointiin. Liikunnan positiiviset psyykkiset vaikutukset ovat kiistattomia, liikunta kohentaa mielialaasi ja saat onnistumisen elämyksiä.

Nautitpa sitten kiireettömästä hiihtelystä metsässä, hikoilusta mäkimaastossa tai pitkästä perinteisen lenkistä hyvässä seurassa, teet itsellesi vain hyvää. Sukset jalkaan ja ladulle!