Pohjois-Euroopan ensimmäinen TT-rekka Ouluun ja Rovaniemelle

Hyviä uutisia! Suomen ja koko pohjoisen Euroopan ensimmäinen TT-rekka on valmiina palvelemaan meitä pohjoissuomalaisia. Se tarkoittaa, että tärkeään sepelvaltimo- ja sydäntutkimukseen pääsy nopeutuu ja helpottuu omalla seudullamme.

Mikä ihmeen TT-rekka

TT-rekka kätkee sisälleen TT- eli CT-kuvantamislaitteen, niin sanotun tietokonetomografian. Laitteella saadaan tarkkaa kuvaa sepelvaltimoiden ja sydämen kunnosta. Huippumoderni tutkimus on tarpeen, sillä sepelvaltimotautiin kuolee edelleen joka viides suomalaismies ja joka kahdeksas suomalaisnainen.

Lue lisää:
Huolettaako sepelvaltimotauti – TT-tutkimuksella tarkkaa tietoa sepelvaltimoiden kunnosta

Sinne missä apua tarvitaan

Alkuun TT-rekka palvelee Oulussa ja Rovaniemellä. Mutta koska pyörät pyörivät vaivattomasti, jatkossa Sydänkeskus voi liikkua tien päällä myös muualle.

– Pitkien etäisyyksien pohjoisessa on kätevämpää, että palvelu liikkuu useamman ihmisen luokse kuin että ihmiset matkustavat tutkimuksiin pahimmillaan pitkiä matkoja, sanoo Olli-Pekka Piira, lääketieteen tohtori ja kardiologian erikoislääkäri ja yksi Sydänkeskuksen perustajista.

Kun liikkuva TT-kuvantamispalvelu yhdistetään sydänlääkärin etävastaanottoon, voitetaan paljon kallisarvoisessa ajassa.

Lue lisää:
Olli-Pekka Piira ja kollegat esittäytyvät

Tilaa kuin pienessä kaksiossa

TT-rekan perävaunussa on tilaa reippaat 40 neliötä. Sisätilat jakaantuvat valvomoon ja kuvantamishuoneeseen. Myös pyörätuolissa liikkuva pääsee helposti tutkimukseen; perävaunussa on oma hissi.

Rekkaa on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa Sydänkeskuksen kanssa Siemens Healthineers ja Lamboo Mobile Medical.