Korona on huono tekosyy olla hoitamatta sydäntään.
Viime kuukausien aikana lähes kaikki suomalaiset ovat kohdanneet vähintään jossain muodossa sanat koronavirus, COVID-19, pandemia ja poikkeustila. Median pääaiheena pyörii päivästä toiseen tämä samainen virus, joka on aiheuttanut paljon huolta ja pelkojakin – osin aiheesta, osin aiheetta. Maassamme on vietetty hyvin poikkeuksellista kevättä poikkeusoloissa ja erilaisten rajoitusten muodossa.
Kaiken tämän keskellä on syytä myös muistaa, että lukuun ottamatta tavallisia infektiosairauksia (influenssa, RS-virus yms.), mitkään muut sairaudet eivät ole yhtäkkiä lakanneet olemasta. Suomalaisia kuolee edelleen joka vuosi 5000–10 000 sydänperäisesti ja nimenomaan äkkikuoleman kokien. Sairaaloissamme hoidetaan n. 10 000 sydäninfarktia vuosittain. Vertailulukuna haluan esittää koronavirukseen kuolleiden määrän, joka on nyt toukokuussa 2020 n. 300 henkilöä kuluneen vajaan puolen vuoden aikana eikä se ole lisännyt maamme kokonaiskuolleisuutta.
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat maamme yleisin sairausryhmä. Huolimatta rajoitteista ja kehotteista pysytellä kotona ja välttää ihmiskontakteja, on silti tärkeää hakeutua aina viivytyksettä hoitoon, jos esiintyy voimakkaita, sydänperäiseksi tulkittavia oireita. Näitä oireita ovat esim. puristava/repivä rintakipu, hengenahdistus, painostava tunne rintakehän/kaulan/lapojen alueella ja myös tunne rytmihäiriöistä. Jos oireiden alku on äkillinen ja uusi, on aiheellista hakeutua päivystykselliseen arvioon ja hälyttää tilanteessa apua hätänumerosta (112). Oiretta voi pitää lähtökohtaisesti vakavana/vaarallisena, jos jokin em. tuntemuksista ilmenee levossa tai hyvin vähäisissä askareissa (esim. vaatteita päälle laitettaessa). Jos taas kokee lieviä rintatuntemuksia, hengenahdistusta tmv. oireilua vain fyysiseen rasitukseen, ponnisteluihin liittyen, ei tutkimuksiin tarvitse hakeutua päivystyksellisesti, mutta tällöinkin oireen syy on tärkeää selvittää mahdollisimman pian ja varata aika lääkärin arvioon.
Me Sydänkeskuksen kaikissa toimipisteissä olemme valmiita auttamaan sydämeen liittyvissä asioissa ja ongelmissa koronan aiheuttamasta poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Osa asioista voidaan hoitaa vaivattomasti puhelinvastaanoton kautta, mutta olemme panostaneet siihen, että myös vastaanotollemme voi aiempaan tapaan hakeutua turvallisesti. Koko henkilökuntaa koskevat tarkat ohjeet hygienian ja suojautumisen osalta. Lisäksi olemme järjestäneet vastaanotot niin, että odotusaulassa on normaalia vähemmän henkilöitä. Ei siis kannata jäädä odottamaan rytmihäiriöiden, rintatuntemusten tai muiden sydänmurheiden kanssa tulevaan kesään tai syksyyn, vaan tarttua herkästi puhelimeen ja ottaa yhteyttä.
Ystävällisin terveisin,
Juho Pekkala, kardiologian erikoislääkäri