TT-kuvaus rekassa – röntgenhoitajan näkökulmasta

Röntgenhoitaja Tiina Väisäsen työpiste ei sijaitse ihan tyypillisimmässä paikassa. Hän on nimittäin se asiantuntija, joka työskentelee Sydänkeskuksen TT-rekassa siellä, missä kulloinkin ollaan tekemässä TT- eli CT-kuvauksia.

Kilometrejä TT-rekalle on kertynyt maaliskuussa 2022 vasta tuhatkunta. Sitä vastoin Tiina on työskennellyt TT-kuvantamisen parissa jo lähes 20 vuotta.

Mutta miten kuvantamiseen vaikuttaa se, että nyt ollaan rekassa? Vastaus on yllättävä.

Optimaalisen rauhalliset olosuhteet

– TT-rekassa saa kohdata asiakkaan tutkimuksen alusta sen loppuun asti, Tiina aloittaa.

Selitys seuraa perässä.

TT-kuvantaminen jakaantuu eri vaiheisiin. Usein niistä saattaa vastata useampi henkilö. Yksi haastattelee ja kanyloi, toinen esivalmistelee ja kolmas tekee varsinaisen kuvantamisen. Hoitohenkilön lisäksi tyypillisesti myös tila voi vaihtuu.

– Tämä meidän TT-rekka on rauhallinen tila. Täällä olemme vain me hoitajat asiakkaan kanssa. Sepelvaltimoiden TT-tutkimuksessa on tärkeä rauhoittaa sydämen syke. Siihen ollaan optimaalisissa olosuhteissan, Tiina kiteyttää.

Lue lisää:
”Näinkö nopea se oli” – Kaikki mitä on hyvä tietää TT-kuvauksesta

Mukavampi ja sosiaalisempi hetki yhdessä

Jos rauhallinen, samana pysyvä tila on miellyttävä asiakkaan kannalta, myös röntgenhoitaja nauttii siitä, että saa hoitaa asiakkaan kanssa jokaisen tutkimukseen kuuluvan vaiheen haastattelusta lähtien.

– Se on sellainen mukavampi ja sosiaalisempi hetki yhdessä asiakkaan kanssa. Intiimimpi ja levollisempi, Tiina kuvailee.

Myös asiakkaiden palaute on ollut erittäin positiivista. He nostavat esille rekan saavutettavuuden. Sen lisäksi, että rekka kulkee paikkakunnalta toiselle, se on parkissa paikassa, johon on helppo tulla. Tilaa löytyy myös omalle autolle, eikä tutkimukseen tarvitse kiiruhtaa etukäteen.

– Tämähän on aivan mahtava, yksi asiakas totesi minulle, Tiina sanoo.

TT-rekka on tällä hetkellä joka toinen viikko Oulussa ja joka toinen viikko Rovaniemellä.

Tiinan lisäksi TT-rekassa työskentelevät röntgenhoitaja Kaija Kammonen ja sairaanhoitaja Kaisa Tukiainen.