Sydämen vajaatoiminta ja sen hoito

Oulun Sydänkeskuksella työskentelevä kardiologiaan erikoistuva Marjo Okkonen piti Pohjolan Lääkäripäivillä luennon sydämen vajaatoiminnasta.

Sydämen vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus vaan oire, jossa sydän ei pysty normaalisti hoitamaan veren pumppaamista elimistöön. Sydämen vajaatoiminnan yleisyys kasvaa iän myötä ja yli 75-vuotiaista sitä sairastaa joka kymmenes.

Yleisimmät vajaatoiminnan aiheuttajat ovat sepelvaltimotauti, sydäninfarkti ja kohonnut verenpaine. Muita sydämen vajaatoiminnan aiheuttajia voivat olla läppäviat ja sydänlihaksen vaurioituminen tulehduksen tai runsaan pitkäaikaisen alkoholin käytön seurauksena.

Sydämen vajaatoiminnan oireet

Sydämen oikea puoli pumppaa laskimoveren keuhkoihin hapettumaan. Vasen puoli pumppaa keuhkoista tulevan hapettuneen veren aorttaan ja sitä kautta elimistöön. Vajaatoiminta eli pumppauskyvyn aleneminen voi kehittyä molempiin sydämen kammioihin erikseen, mutta myös molemmille puolille yhtäaikaan. Oireet ovat erilaiset riippuen kummassa sydämen puoliskossa vajaatoiminta ilmenee.

Sydämen vasemman kammion vajaatoiminnan oire on hengenahdistus ja väsyminen rasituksen yhteydessä. Ahdistuksen tunne johtuu siitä kun sydämen vasen puoli ei jaksa pumpata keuhoista tulevaa verta eteenpäin. Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa ahdistus usein pahenee makuulla ja helpottuu istuessa. Painon nousu nestekertymän seurauksena on myös yleistä.

Sydämen oikean puolen vajaatoiminnassa yleisimmät oireet ovat turvotukset etenkin nilkoissa, säärissä ja ylävatsalla. Turvotukset johtuvat nesteen kertymisesestä kudoksiin.

Sydämen vajaatoiminnan hoito

Sydämen vajaatoiminnan hoidossa pyritään ensin vaikuttamaan sen aiheuttajaan. Vajaatoiminnan tavallisin aiheuttaja on kohonnut verenpaine joka hoidetaan lääkehoidolla. Sepelvaltimotauti voidaan hoitaa lääkkeillä ja myös pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella. Vaikeat läppäviat vaativat leikkauksen.

Oikea lääkehoito on iso osa vajaatoiminnan hoitoa ja sillä voidaan elinikää pidentää useilla vuosilla. Lisäksi myös liikunnalla, painon hallinnalla, alkoholin käytön kohtuullistamisella ja terveellisellä ruokavaliolla on tärkeä merkitys sydämen vajaatoiminnan hoidossa.