PulseOn havaitsee rytmihäiriön

Mistä tiedän, onko minulla rytmihäiriöitä?

Sydämen rytmihäiriöissä sydämen rytmi muuttuu normaalista; kiihtyy tai hidastuu epätarkoituksenmukaisesti tai muuttuu epäsäännölliseksi. Useimmat meistä ovat jossain vaiheessa elämäänsä kokeneet oireita, joita voidaan kutsua sydämen rytmihäiriöksi. Kun sydän tuntuu ”tykyttävän”, yleensä kysymyksessä on sydämen tiheälyöntisyys eli takykardia. Lisälyöntisyys (ekstrasystolia) tai hidaslyöntisyys (bradykardia) puolestaan voidaan aistia sydämen ”muljahteluna” tai ”lyönnin väliin jättämisenä”. Levossa ilmenevää vaaratonta lisälyöntisyyttä esiintyy paljon terveilläkin ihmisillä. Jos rytmihäiriöt esiintyvät kohtauksina ne yleensä aina aiheuttavat oireita, mutta varsinkin  ikäihmisillä koko ajan jatkuvat rytmihäiriöt ovat usein oireettomia. Yleisin krooninen rytmihäiriö on eteisvärinä eli flimmeri, joka voi hoitamattomana aiheuttaa aivoinfarktin, mutta varhaisella tunnistamisella ja hyvällä hoidolla aivoinfarktin riskiä voidaan huomattavasti vähentää.

Milloin tulisi hakeutua tutkimuksiin?

Uusien oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkäriin rytmihäiriön luonteen selvittämiseksi. Jos suvussa on esiintynyt vakavia, hengenvaarallisina pidettyjä rytmihäiriöitä etenkin nuorella iällä, lääkäriin kannattaa hakeutua erityisen herkästi.

Tärkein tutkimus rytmihäiriön toteamiseksi on sydänfilmi eli EKG, jossa mitataan sydämen sähköistä toimintaa muutamien sekuntien ajan. Jos rytmihäiriö on kohtauksellinen, eikä ilmaannu sydänfilmin ottamisen aikana, rytmihäiriön luonne jää selvittämättä. Käytössämme on kuitenkin pitkäaikaisrekisteröintiin tarkoitettuja laitteita, jotka nauhoittavat sydänfilmiä 1-7 vuorokauden ajan. Jos oire tulee harvakseltaan, tarkoituksenmukaisempi laite rytmihäiriöiden luonteen selvittämiseksi on tapahtuma-EKG -laite, jolla voit itse rekisteröidä sydänfilmisi oireen ilmaantuessa. Käytössämme on myös PulseOn -laite, joka havaitsee rytmihäiriön ja pyytää käyttäjäänsä ottamaan EKG:n, mikä auttaa esimerkiksi eteisvärinän havaitsemisessa.

PulseOn -laitteella helposti lisätietoa rytmihäiriöistä

Suomessa suunniteltu ja valmistettu PulseOn on suunniteltu erityisesti oireettomien sydämen rytmihäiriöiden selvittämiseen. PulseOn on käyttäjäystävällinen laite, joka kulkee mukanasi rannekellon tapaan esimerkiksi kahden viikon ajan. Laite analysoi jatkuvasti käyttäjänsä sydämenlyöntejä mahdollisten sydämen rytmihäiriöiden varalta ja tallentaa sykevälejä vuorokauden ympäri. Kun PulseOn havaitsee rytmihäiriön, se värisee ja pyytää ottamaan EKG:n. Laite voidaan myös ajastaa niin, että se pyytää käyttäjäänsä ottamaan EKG tiettyyn kellonaikaan tai EKG:n voi itse ottaa, jos epäilee rytmihäiriötä. Laitteella otetaan EKG asettamalla toinen käsi laitteen päälle 35 sekunnin ajaksi. Kun laite palautetaan Sydänkeskukseen, mittaustiedot siirretään lääkärille nähtäväksi.

Täältä voit katsoa esittelyvideon PulseOn -laitteesta.

   

Rytmihäiriötuntemusten ilmaantuessa PulseOn-laitteella voi ottaa EKG:n asettamalla toinen käsi laitteen päälle 35 sekunnin ajaksi. Jos laite havaitsee rytmihäiriön, se värisee pyytäen ottamaan EKG:n.

 

Varaa aika rytmihäiriöseurannan aloittamiseen Sydänkeskuksesta puhelimitse.