Opi rytmisi – tunnista eteisvärinä

Tuntemalla rytmisi voit ehkäistä aivoinfarktin

Rytmihäiriössä sydämen rytmi muuttuu normaalista; kiihtyy tai hidastuu epätarkoituksenmukaisesti tai muuttuu epäsäännölliseksi. Yleisin krooninen rytmihäiriö on eteisvärinä eli flimmeri. Hoitamattomana eteisvärinä voi aiheuttaa aivoinfarktin, mutta varhaisella tunnistamisella ja hyvällä hoidolla aivoinfarktin riskiä voidaan huomattavasti vähentää. Epäsäännöllinen syke voi toistuvana aiheuttaa sydämen sisälle hyytymiä, jotka voivat kulkeutua verisuonia pitkin aivoihin aiheuttaen aivohalvauksen. Korkean iän lisäksi myös koholla oleva verenpaine, sydänsairaudet, diabetes, ylipaino, kilpirauhasen liikatoiminta sekä uniapnea altistavat eteisvärinälle. Joka kymmenes yli 75-vuotias sairastaa eteisvärinää joko kohtauksittain tai pysyvästi.

Eteisvärinää ei välttämättä itse tunne, se voidaan todeta sattumalta sydänfilmistä. Toisaalta, toisilla kohtauksittainen eteisvärinä ei välttämättä osu sydänfilmille yrityksistä huolimatta, vaikka hakeutuisikin heti terveydenhuoltoon eteisvärinäkohtauksen tuntiessaan. Oireita ei myöskään välttämättä itse osaa yhdistää eteisvärinään – tavallisin oire on tuntemus tavallista nopeammasta ja epäsäännöllisestä sydämen sykkeestä, mutta eteisvärinän oireita voi olla myös ahdistava olo, huimaus, väsymys tai suorituskyvyn heikentyminen. Eteisvärinän voi kuitenkin tunnistaa epäsäännöllisestä sykkeestä – on siis tärkeää oppia tunnustelemalla tuntemaan oma pulssinsa, jotta siinä tapahtuvat mahdolliset muutokset tunnistaa.

Asianmukaisesti hoidettuna eteisvärinä ei lisää kuolleisuutta merkittävästi ja hoidon myötä eteisvärinäpotilas voi elää kutakuinkin normaalia elämää.

Näin opit tunnustelemaan rytmisi

  • Etsi ranteestasi kohta, jossa tunnet pulssisi helpoimmin. Yleensä kohta on ranteessa peukalon puolella. Joku voi tuntea pulssin helpoiten kaulalta.
  • Paina kohdasta kevyesti toisen käden yhdellä tai useammalla sormella.  Voit tunnustella esimerkiksi keskisormella ja nimettömällä, jos etusormesi oma pulssi tuntuu sotkevan voimakkaana.
  • Tunnetko sykkeen säännöllisenä? Voit vaikka laskea rytmin ääneen helpottaaksesi säännöllisyyden tunnistamista. Sydän voi lyödä ajoittain epäsäännöllisesti, jättää lyönnin väliin tai muljahtaa, mikä on tavallista ja johtuu yleensä lisälyönneistä.
  • Laske pulssin tiheys puolen minuutin ajalta ja kerro laskemasi tulos kahdella. Näin saat tulokseksi lukeman, joka kertoo montako kertaa sydämesi lyö minuutissa.
  • Ota tunnustelu tavaksi! Tunnustele rytmisi päivittäin aamuisin herättyäsi ja iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Voit alussa kirjata saamasi tulokset ylös, jotta hahmotat parhaiten tavallisen leposykkeesi.

Jos huomaat rytmisi muuttuneen epäsäännölliseksi tai epäilet muuten eteisvärinää, käänny terveydenhuollon puoleen. Sydänkeskuksen kardiologit ovat perehtyneitä eteisvärinän hoitoon, voit varata vastaanottoajan joko soittamalla tai nettiajanvarauksestamme.