Alaraajojen tukkiva valtimotauti on alidiagnosoitu – Sydänkeskuksessa pääset helposti ABI-mittaukseen

Eräänä lokakuisena päivänä Sydänkeskuksen puhelin soi: ”Tehdäänkö teillä Sydänkeskuksessa semmoista ABI-mittausta?”, kyseli Esko Oulaisista. Kyllähän meillä tehdään! Eskolle varattiin siltä istumalta aika ABI-mittaukseen, ja iloksemme hän lupautui samalla myös kertomaan sanasen muillekin Sydänkeskuksessa asioimisestaan.

”Ennenkin rassailtu noita minun suonia, niin ajattelin, että nyt olisi korkea aika tarkistaa tilanne”, Esko aloittaa. ”Olen aiemmin käynyt Sydänkeskuksessa terveyskeskuslääkärin lähettämänä, ja silloin minut laitettiin suoraan eteenpäin pallolaajennukseen, mistä olen kyllä kiitollinen. Olen sitä mieltä, että tämmöisissä asioissa ei kannata jäädä arpomaan ollenkaan, vaan tulla suoraan vaan Sydänkeskuksen erikoislääkäreiden luokse.”

Mikä se sellainen ABI-mittaus sitten oikein on? Nilkka-olkavarsipainesuhteen mittauksen eli ABI-mittauksen tarkoituksena on selvittää alaraajojen valtimoverenkierron tilaa ja sen mahdollisia häiriöitä. Alaraajoja tukkivassa valtimotaudissa jalkoihin johtavat valtimot ahtautuvat ja tukkeutuvat, minkä seurauksena verenkierto heikentyy. Sairaus on siitä katala, että ahtautuma kehittyy vähitellen, vuosien aikana. Se voi myöskin olla oireeton tai sen oireisiin ei osata kiinnittää huomiota, mikä viivyttää diagnoosia. Tutkimusten mukaan alaraajojen valtimotauti tunnetaan sepelvaltimo- ja aivovaltimotautia huonommin, vaikka se on yhtälailla saman sairauden eli ateroskleroosin ilmentymä.

Onpa siis hyvä, että Esko huomasi ottaa meihin yhteyttä – valtimoiden tilanne on toden totta hyvä tarkistaa! ABI-mittaus on yksinkertainen ja edullinen alaraajaiskemian seulonta- ja tutkimusmenetelmä.

Sydänkeskuksen sairaanhoitaja Laura teki Eskolle ABI-mittauksen. Laura laittoi Eskon molempiin olkavarsiin ja nilkkoihin verenpainemansetit, jotka mittaavat niistä verenpaineen ja näin saadaan laskettua nilkka-olkavarsipaine.

Tutkimus itsessään kestää vain minuutin tai pari, valmisteluihin menee enemmän aikaa. Mittauksen jälkeen Esko pääsikin suoraan kardiologin vastaanotolle, missä mittauksen tulokset tulkittiin heti tuoreeltaan.

”On se kyllä hienoa, että Oulun seudulla on tämmöinen toimipiste, missä saa varmuuden asioille ja tänne pääsee vielä niin pienellä viiveelläkin. Löytyy asiaan perehtyneitä erikoislääkäreitä, jotka ovat sydänasioissa asiantuntijoita. Minun mielestäni ei kannata tässä asiassa myöskään säästää, kuitenkin on kyse sydämestä ja omasta hyvinvoinnista. Kun autoon syttyy vikavalo, sitä vie sen samantien huoltoon – ja sen huollon maksaa sen kummempia miettimättä. Miksei sitä sitten huolehtisi itsestäänkin sen verran, että tarkistaisi sydämen- ja verisuonten kunnon?” Esko pohtii vastaanottokäynnin jälkeen.