Varaa aika Ota yhteyttä Oma Sydänkeskus Varaa aika 08 333 440 Oma Sydänkeskus

Valitse toimipiste

Ole hyvä ja valitse toimipiste johon haluat varata ajan

Potilaalla on oikeus valita terveydenhuollon hoitopaikkansa

Yleensä sairaanhoidostasi vastaa kotikuntasi mukainen terveyskeskus  ja erikoissairaanhoidon osalta sairaanhoitopiiri, jossa on yliopistosairaala tai keskussairaala.
Hoitopaikkansa voi valita myös muualta: perusterveydenhuollon hoitopaikkansa voi valita vuodeksi kerrallaan ja erikoissairaanhoidossa lähetteeseen kirjatun sairauden tai hoidontarpeen osalta.

Jos siis tarvitset saman vuoden aikana useamman kerran erikoissairaanhoidon palveluja, voit tehdä hoitopaikan valinnan joka kerta erikseen. 

Sinua voidaan hoitaa myös yksityisessä lääkärikeskuksessa tai sairaalassa - tuolloin kuitenkin vastaat hoitosi kustannuksista itse. Voit saada kustannuksista Kela-korvauksen, joka vähennetään maksun yhteydessä. 

Mitä valinnanvapaus käytännössä tarkoittaa? 

Sydänkeskuksessa vastaanottokäynnin yhteydessä voidaan todeta, että tilanteesi vaatii lisäselvityksiä sairaalassa. Tyypillisimmin tämä tarkoittaa varjoainekuvausta eli angiografiaa, mutta myös muun tutkimuksen tai hoidon osalta voi käyttää valinnanvapautta. 

 • Sairaalahoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Lääkäri kirjoittaa lähetteen todettuaan jatkotutkimuksen tai -hoidon tarpeen.
 • Potilas voi esittää toiveensa hoitopaikan valinnasta lääkärille. Hän voi valita myös muun kuin oman sairaanhoitopiirinsä sairaalan. 
 • Lääkäriltä potilas saa tiedon, onko hänen valitsemassaan sairaalassa kyseistä hoitoa ja millainen on
  hoitopaikan jonotilanne. Potilaan valintaoikeus määrittää kuitenkin ensisijaisesti hoitopaikan
  valintaa.
 • Valinnanvapauspotilaiden hoitoajat annetaan normaalin kiireellisyysjärjestyksen mukaan. Sairaanhoitopiirien jonotilanteissa voi olla keskinäisiä eroja. 
 • Valinnanvapautta voi käyttää vain kiireettömässä tutkimuksessa ja hoidossa. Päivystyspotilas hoidetaan asuinpaikkaa lähimpänä olevassa sairaalassa.
 • Sairaaloiden asiakasmaksuissa ei ole merkittäviä eroja, potilas maksaa vain normaalin poliklinikkamaksun.
 • Matkakulut Kela korvaa lähimpään yliopistosairaalaan, jossa toimenpide voitaisiin tehdä. Muut matkakulut ovat potilaan vastuulla.

Voit lukea valinnanvapaudesta erikoissairaanhoitoa koskien lisää tästä linkistä sekä THL:n sivuilta.