Päivitetty 28.3.2023

Covid-19 ja sydänsairaudet

Sydänterveydestä on tärkeää huolehtia myös koronaepidemian aikana. Vakavaa sydänsairautta sairastavat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. Tämän vuoksi on tärkeää, että noudatatte lääkäriltä saamianne ohjeita sydänsairautenne suhteen.

Saapuminen sydäntutkimuksiin

Sydänkeskuksen kaikille toimipisteille on turvallista tulla. Me kaikki, niin henkilökunta kuin potilaat, voimme vaikuttaa epidemian leviämiseen omalla toiminnallamme. Siksi henkilökuntamme ohjeistaa teitä seuraavista asioista jo aikaa varatessanne.

Älkää tulko vastaanotolle tai TT-tutkimukseen, vaan ottakaa yhteyttä meihin puhelimitse ajanvarauksenne siirtämiseksi, jos teillä on kuumeinen hengitystieinfektio. Ennen vastaanotolle tuloa olisi hyvä pitää yksi kuumeeton päivä. Taudin lievät jälkioireet (mm. nuha, yskä, väsymys) eivät estä tutkimuksia, mutta maskin käyttö on suositeltavaa. Rasituskoetta ei suositella tehtäväksi edes lievissä flunssan oireissa.

Mikäli epäilette itsellänne koronatartuntaa teidän kannattaa tehdä oirearvio tästä linkistä ja olla tarvittaessa puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseenne.

Epävarmoissa tilanteissa, olkaa puhelimitse yhteydessä Sydänkeskukseen lisäohjeiden saamiseksi. Varaamme teille mielellämme uuden ajan. Kardiologin vastaanottoaika voidaan toteuttaa myös videoyhteydellä, lisää tietoa täältä.

Miten Sydänkeskuksissa on varauduttu ja miten minä voin siinä auttaa?

Noudatamme Sydänkeskuksessa Suomen hallituksen ja THL:n ohjeistusta koronaepidemian hillitsemiseksi.

  • Maskisuositus ei ole enää voimassa, mutta maskia voi halutessaan pitää. Niitä on saatavilla aulassa. Flunssaoireisille suosittelemme edelleen maskin käyttöä.
  • Henkilökunta noudattaa normaaliakin tarkempaa käsihygieniaa ja ohjeistamme potilaita samaan.
  • Kiinnitämme erityistä huomioita normaalia korkeampaan siisteystasoon sekä niin tutkimusvälineiden kuin kosketuspintojenkin ylimääräiseen desinfiointiin.
  • Vastaanotolle kannattaa saapua vasta mahdollisimman lähellä omaa varattua aikaa.
  • Otattehan mukaanne vain välttämättömät saattajat, jotka tulevat kanssanne myös vastaanottokäynnille. Näin odotusaulamme ei tarpeettomasti ruuhkaannu, ja turvavälit on mahdollista säilyttää.

Kiitos yhteistyöstä!

Koronarokotteet sydänsairailla ja sydäntutkimusten yhteydessä

Koronarokote ei estä sydäntutkimusten tekemistä. Mikäli rokotteesta seuraa lämpöilyä tai parin päivän kestoista huonompaa vointia, kannattaa erityisesti rasituskokeen tekemistä siirtää muutamalla päivällä, jotta rokotteesta mahdollisesti tulleet oireet ehtivät väistyä.